2018. október 16.

Ilustekercs- Ruladă aperitiv cu cartofi



Egy kedves ismerősömtől kaptam ajándékba egy régi receptes füzetet, melyet egy számára is ismeretlen Gál Gyuláné kezdett el írni 1910-ben, csodálatos gyöngybetűkkel. A füzetet több generáción át írták, hisz a kézírás változik benne, és bár mára atomjaira hullott, a lapszámozás szerint nem hiányzik belőle egyetlen oldal sem. Többnyire sütemény és torta recepteket tartalmaz, de van benne jó pár étel és tartósítás recept is. A kézírás után ítélve nem hinném, hogy a fűzet egy paraszti konyhában íródott volna, a krumpli mégis alap élelmiszernek számított, hisz több receptben kerül felhasználásra. Többek között az Ilus tekercs ragadta meg a figyelmemet, mely a takarékosság jegyében készül,  maradék sülthúsból egy ünnepi ebéden is helytálló étel receptje. 

Ilustekercs

Hozzávalók 6 személyre:
a tésztához: 50 dkg krumpli, 8 evőkanál liszt, 1 tojás, 1 teáskanál zsír, só;
a töltelékhez: 35 dkg maradék pecsenye, 1 szelet kenyér, 1 tojás, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, zsír, majoránna, só, bors, fűszerpaprika;
egyéb hozzávalók: tojás, zsír

Elkészítése: A töltelékhez az apróra vágott hagymát kevés zsírban megdinszteljük, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, félrehúzzuk, megszórjuk kevés fűszerpaprikával. A húst ledaráljuk, hozzáadjuk a kihűlt hagymákat, a beáztatott és kiszorított kenyeret meg a tojást, ízlés szerint sózzuk, borssal és majoránnával fűszerezzük. A krumplit héjában megfőzzük, majd meghámozzuk és krumplinyomón áttörjük. Mikor kihűlt megsózzuk,  összegyúrjuk a liszttel, a tojással meg a zsírral. A tésztát ½ cm vastag lappá nyújtjuk, rákenjük a tölteléket, majd szorosan felcsavarjuk és kizsírozott tepsibe helyezzük. Tetejét lekenjük felvert tojással, majd 175 fokon, 45-50 percig sütjük. Izlés szerinti szószokkal tálaljuk.

Megjegyzés: A recept savanykás gyümölcsmártást ajánl mellé, én tartármártást készítettem.  





Am avut norocul să primesc un caiet vechi plin cu rețete, care, cu un scris frumos de mână, a fost început în anul 1910, probabil fiind moștenită pe mai multe generații, de la bunică, la mamă și fiică. Caietul conține multe rețete de prăjituri și torturi, dar și rețete de mâncăruri și conserve. Datorită scrisului frumos, și tipurilor de rețete, nu cred că  a fost scrisă într-o familie țărănească, totuși cartoful a fost un ingredient de bază, pe care l-au folosit des. Am ales să pregătesc aceasta rulada aperitiv, care se prepara după zilele de sărbători, folosind friptură  sau carne fiartă rămasă.



Ruladă aperitiv cu cartofi

Ingrediente pentru 6 persoane:
pentru aluat: 500 g cartofi, 8 linguri făină, 1 ou, 1 linguriță untură, sare;
pentru umplutură:  350 g friptură sau carne fiartă rămasă, 1 felie pâine, 1 ou, 1 ceapă, 2 căței de usturoi, untură, măghiran uscat, sare, piper, boia dulce;
alte ingrediente: 1 ou, untură.

Prepararea: Pentru umplutură se călește ceapa mărunțită în puțină untură, se adaugă usturoiul mărunțit, se ia deoparte și se presară cu boia. Friptura se dă prin mașina de tocat, se amestecă cu ceapa, pâinea înmuiată în apă și stoarsă și oul, se asezonează cu sare, piper și măghiran. Umplutura se pune la rece. Se fierb cartofii în coajă, se curăță, se dau prin pasator. Când  s-au răcit, se sărează, se adaugă oul, făina și untura, se frământă un aluat nu prea tare. Se întinde o foaie dreptunghiulară de ½ cm grosime, se unge cu umplutura, apoi se rulează strâns  și se așază în tavă unsă cu untură. Se unge deasupra cu ou bătut, se coace 45-50 minute la 175 grade. Se servește ca și aperitiv cald, cu diferite sosuri de fructe sau sos tartar.


Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...