2018. december 9.

Csokoládémousse rolád



Hozzávalók:
a színes masszákhoz: 1 tojásfehérje(nálam 33 g), 33 g cukor, 33 g liszt, 33 g puha vaj, piros és zöld ételfesték;
a piskótához: 3 tojás fehérje, 0,3 dl olaj, 6 dkg porcukor, 8 dkg liszt, 1 dl tej;
a krémhez: 20 dkg 75%-os csokoládé, 4 tojás sárgája, 4 evőkanál cukor, 2,5 dl tejszín, 7 g zselatin.

Elkészítése: A színes massza hozzávalóit (a festéken kivűl) egy kis tálba tesszük, összekavarjuk, majd két részre osztjuk és pirosra illetve zöldre színezzük. Sütőpapírból készített tölcsérbe tesszük, bezárjuk, a hegyes végükre pedig kis lyukat vágunk. Egy, kb 30x30 cm-es tepsibe sütőpapírt teszünk, 2/3-ad részére a piros és zöld masszából magyal cserje(vagy egyéb karácsonyi) mintát rajzolunk. A tepsit 10 percre fagyasztóba tesszük. A piskótához 3 dkg porcukrot, az olajat, a tejet meg a lisztet csomómentesre kavarjuk(híg lesz), majd a tojásfehérjét a megmaradt porcukorral kemény habbá verjük és a tejes keverékbe forgatjuk. A masszát a kirajzolt sütőpapírra kenjük, majd 170 fokon, 12-15 percig sütjük. A megsült lapara kevés porcukrot szórunk, egy tiszta sütőpapírra fordítjuk és konyharuhával letakarjuk. 10 perc után lehúzzuk róla a sütőpapírt. A krémhez a csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk. A tojásokat összekeverjük a cukorral, szintén vízgőz fölött, állandó kavarással, 15 percig főzzük. A zselatin 0,5 dl vízben feloldjuk, kis lángon felmelegítjük. Mikor a csokoládé meg a tojás  masszák kézmelegre hűlnek, összekavarjuk, majd beleforgatjuk a nem túl keményre felvert tejszínt és a zselatint. A piskótalap 2/3-ad, megrajzolt részét levágjuk, egy mélyebb őzgerincformába helyezzük, beletöltjük a krémet, majd befedjük a levágott 1/3-ad lappal. Fóliával letakarjuk és óvatosan nehezéket helyezünk rá. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, másnap hosszúkás tálcára borítjuk és szeletekre vágva tálaljuk.



Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...