2022. március 22.

Szilvaízes puliszkagombóc - Găluște de mămăligă cu magiun de prune

 November 30-án, András napján a hagyomány szerint a lányoknak gombócot kellett főzni, mindegy, hogy krumplit tésztából túróból vagy bármi más alapanyagból. A lényeg az volt, hogy a gombócok belsejébe egy-egy cetlit rejtettek a szóba jöhető fiúk nevével és a főzés során az első gombóc amelyik feljött a víz tetejére, az lett a lány jövendőbelije. Ha több lány volt a családban, mindegyik kapott egy-egy kifőtt gombócot, amiből kiderült, ki kinek lesz a párja. 



Hozzávalók 4 személyre: 3 dl tej vagy aludttej, 3 dl víz,  2 evőkanál cukor, 12 dkg kukoricaliszt, 5 dkg búzadara, csipetnyi só, 3 dkg vaj, házi szilvalekvár, 10 dkg darált dió, porcukor.

Elkészítése: A tejet a vízzel, a vajjal, a cukorral meg a sóval főni tesszük, mikor felforrt állandó kavarás mellett beleszórjuk a kukoricalisztet meg a búzadarát és 10-15 percig főzzük. Félrevesszük, hűlni hagyjuk. Mikor langyos, vizes kézzel gombócnyi masszát veszünk, tenyerünkben ellapítjuk, közepére 1-1 teáskanál szilvaízet teszünk, majd gombócokká formázzuk, végül darált dióba hempergetjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.


Găluște de mămăligă cu magiun de prune

Ingrediente pentru 4 persoane:  300 ml apă, 300 ml lapte sau lapte bătut, 2 linguri zahăr, 120 g făină de mălai, 50 g griș de grâu, un praf de sare,  30 g unt, magiun de prune, nucă măcinată, zahăr pudră.

Prepararea: Apa cu laptele se pun la fiert, se adaugă sarea și zahărul, când dă în clocot se adaugă în ploaie făina de mălai și grișul și se fierbe amestecând încontinuu, timp de 10-15 minute. Se ia deoparte, se lasă puțin la răcorit, după care se ia câte o lingură de mămăligă, se aplatizează puțin în palma umezită, se pune în mijloc câte o linguriță de magiun și se dă forma rotundă. Găluștele se dau prin nucă măcinată. La servire se presară cu zahăr pudră. 


Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...