2012. május 16.

Sonkás zöldbableves


A zöldbab a nyári ételeink egyik leggyakoribb hozzávalója amiből  sikeresen főzhetünk ha tudnak pár fontos dolgot róla. A zöldbabnak  elsősorban zsengének kell lennie, nedvdúsnak és nyomásra könnyen kettétörjön, széleinél ne legyen szálkás. Mindig forró vízben tegyük főni, különben nem fő puhára. Ha salátákhoz, körethez használjuk, szűrjük le és hideg vízzel ömblítsük át, hogy a főzést megállítsuk és a zöldbab roppanós maradjon.

Hozzávalók: 50 dkg zöldbab, 20 dkg sonka vagy füstölt tarja, 1 hagyma, 1 zöld paprika, 1 cikk fokhagyma, 2 dl tejföl, 3 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyemlevél, 1 csokor kapor, 1 evőkanál házi ételízesítő,1 kávéskanál pirospaprika, só


Elkészítése:  a zöldbab két végét eltávolítjuk, tetszés szerinti méretre tördeljük és  alaposan megmossuk. A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk. A paprikát megmossuk és szintén apróra vágjuk. Az olajon megdinszteljük a hagymát és a paprikát, majd a tűzről lehúzva belekeverjük a piros fűszerpaprikát és a házi ételízesítőt. Felöntjük 2 liter vízzel majd mikor felforrt hozzáadjuk a zöldbabot és puhára főzzük. Ízlés szerint sózzuk, figyelembe véve, hogy az ételízesítő  is sós. Mikor a zöldbab már majdnem megfőtt, beletesszük a kockára vágott  sonkát  és az apróra vágott fokhagymát. A tejfölt elkavarjuk a lisztel, kevés levessel hőkiegyenlítjük majd  behabarjuk vele a levest. A végén rászórjuk az apróra vágott petrezselyem zöldet, a kaprot és összeforraljuk. Melegen tálaljuk.



7 megjegyzés:

Kati írta...

Hát ez nagyon de nagyon étvágygerjesztő, milyen jó is lenne ma ebédre egy tányérkával:)

4Gyerek írta...

zöldbab, sonka, kapor, tejföl van. lehet meg is kaptam a mai leveshez az ötletet.
köszike.

Blogkonyha írta...

Imádom, nagyon házias! :o)

Anazar írta...

Hmmm, finom kis zöldbab!! Megkínálnál??

Csiperke írta...

Pont ma gondolkoztam el azon, hogy mit csináljak a fél kiló zöldbabomból.
Mostmár nem gondolkozok tovább...:))

gionetta írta...

Elfogy a krumplileves, utána zöldbab lesz, sonkával... remek receptet találtam! :-))

Regi írta...

Rengeteg alkalommal készült már nálunk. Csak emiatt a recept miatt teszek el mindig rengeteg kaprot a fagyasztóba 😁

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...