2014. december 4.

Disznóvágás: Töltött kolbászhús
Családi disznóvágáskor különböző töltött húsokat és hústekercseket szoktunk készíteni, melyeket aztán a sertés hálójába más nevén a fátyolhájba tekerjük, majd felfüstöljük és legalább 10 napig hagyjuk érlelődni, de akár 1-2 hónapig is elállnak hideg, szellős kamrában. Ezeket a töltött, csavart húsokat el lehet készíteni a hentesnél vásárolt alapanyagokból. Ha fátyolhájat nem sikerül beszerezni, sonkahálóval lehet helyettesíteni. Felhasználáskor lassú tűzön kell főzni-párolni, majd hidegen szeletelve jól mutatnak hidegtálakon, szendvicseken, de akár melegen is, körítéssel egy ebéd vagy vacsora második fogásaként.Töltött kolbászhús

Hozzávalók: 1,5 kg dagadó vagy hasaalja, 1 bélszín, 10 cikk fokhagyma, 1 teáskanál kömény, só, bors, fűszerpaprika, kb. 50x60 cm-es sertésháló(fátyolháj)

Elkészítése: A fokhagymát áttörjük, kb. 2,5-3 dkg sóval eldörzsöljük, majd felöntjük 1,5 dl hideg vízzel és állni hagyjuk. A dagadót csíkokra vágjuk és 5-6 mm-es tárcsán ledaráljuk. Hozzáadjuk az átszűrt fokhagymalevet, az őrölt köményt, a fűszerpaprikát, a borst és összedolgozzuk. Ha szükséges még sózzuk. A bélszínt megsózzuk és bedörzsöljük borssal meg fűszerpaprikával.  A sertéshálót kiterítjük, téglalap alakban rátesszük a kolbászmasszát, közepére helyezzük a bélszínt és kézzel körbeigazítjuk a kolbászmasszát úgy, hogy a bélszínt teljesen befedje. A háló végeit behajtjuk, majd körbetekerjük a töltött kolbászhúst. Sonkakötéssel rögzítjük, szikkadni hagyjuk, majd felfüstöljük, utána pedig szellős, hideg karában felakasztva tároljuk. Felhasználáskor az előző receptben leírt módon főzzük és hidegen szeletelve tálaljuk.
 Disznóvágás a kis családunkban

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Mindig minden gyönyörű,gusztusos,de kérlek,a bors helyett ne írj folyton borsot!

Névtelen írta...

Bocsánat...BORSÓT

Adél írta...

Rendben!
Köszönöm ! :)

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...