2018. március 12.

Csalánleves



                                
Hozzávalók 4-6 személyre: 50 dkg füstölt sonka(csonttal együtt), 50 dkg zsenge csalán, 3 evőkanál rizs, 2 evőkanál házi sós ételízesítő, 1 evőkanál paprikakrém, 4 cikk fokhagyma, olaj, 1 evőkanál liszt, 2 tojás sárgája, 2 dl tejföl, só, szódabikarbóna.

Elkészítése:  A füstölt sonkát megmossuk, 2 l hideg vízben főni tesszük, hozzáadjuk az ételízesítőt és puhára főzzük.  A csalánt alaposan megmossuk, forró, szódabikarbónás vízben 1-2 percig főzzük, majd leszűrjük. Mikor langyosra hűlt, éles késsel összevágjuk. Az áttört fokhagymát az olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a lisztet, a paprikakrémet meg a csalánt és összekeverjük. Felöntjük a sonka főzőlevével, beletesszük a rizst és 15 percig főzzük. A húst kicsontozzuk, felvágjuk és visszatesszük a levesbe. A tojássárgáját kikavarjuk a tejföllel, kevés forró lével hőkiegyenlítjük, majd rátöltjük az ételre. Félrehúzzuk, 10 percig pihentetjük, majd tálaljuk. 



Ciorbă de urzici 
           
Ingrediente pentru 4-6 persoane: 500 g ciolan afumat, 500 g urzici, 3 linguri orez, 2 linguri amestec de zarzavat cu sare, 1 lingură pastă de ardei, 4 căței usturoi, ulei, 1 lingură făină, 2 gălbenușuri, 200 ml smântână,  sare, oțet, bicarbonat de sodiu.

Prepararea: Ciolanul se spală, se fierbe în 2 l apă rece, împreună cu amestecul de zarzavat cu sare. Urzicile spălate și alese se opăresc în apă fiartă cu puțin bicarbonat de sodiu, apoi se strecoară, iar când s-au răcit puțin, se mărunțesc cu cuțitul. Usturoiul pisat se trage în puțin ulei, se adaugă urzicile și pasta de ardei, se presară cu făina, se amestecă și se toarnă supa de pe ciolan. Se adaugă orezul și se fierbe 15-20 minute. Gălbenușurile se amestecă cu smântâna și puțină zeamă fierbinte, apoi se toarnă totul în ciorbă. Se adaugă și ciolanul dezosat și tăiat în bucăți mici. Se potrivește gustul cu oțet, se lasă 10 minute la odihnit, după care se servește. 


Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...