2012. május 14.

Csíkos kalács



 Recept Illéskrtisztől . Nagyon finom kalács, Krisz köszi szépen .Cukrot többet tettem, mert a párom a  édesebben szereti.
Ja, nyújtsátok ki vékonyra a tésztát, hogy csíkos legyen, ne kérdezzétek, hogy én miért nem tettem, mert fogalmam sincs:(


Hozzávalók 2  kalácshoz: 60 dkg finom liszt, 3 dl langyos tej, 1/2 kocka friss élesztő, 9 evőkanál cukor, 1 mokkáskanál só, 2 evőkanál vaj, 1 tojás, 3 evőkanál kakaópor, 1 tojás sárgája a kenéshez.


Az élesztőt egy kevés langyos cukros tejben felfuttatjuk. Közben a  lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék tejet, a tojást, a cukrot, a sót, az olvasztott vajat és a végén a felfutott élesztőt. Géppel vagy kézzel, alaposan kidagasztjuk. Akkor jó a tészta, ha elválik az edény falától vagy a kezünktől. Ezután a tésztát elfelezzük, és az egyik felébe bele keverjük a vízzel kikevert kakaóport. A kétféle tésztát letakarjuk, majd meleg helyen kétszeresére kelesztjük. Ezután lisztezett lapra borítjuk a tésztákat, mindkettőt elfelezzük és 4 téglalapot nyújtunk belőlük. Alulra tesszük a világos lapot, és rátesszük a kakaósat. Szorosan feltekerjük a tésztát, majd hosszúkás tepsibe tesszük és letakarva, még fél órát pihentetjük . Mikor ismét megkeltek a kalácsok, akkor tojás sárgájával lekenjük őket, és előmelegített sütőben, 165 C-on, kb. 30-40 perc alatt készre sütjük


9 megjegyzés:

Anazar írta...

Micsoda képkompozíció! Nagyon tetszik -)

Barbi konyhája írta...

De szép lett a tiéd is!! Én is Krisztitől sütöttem meg, nagyon jó kis recept! Csodás fotókat készítettél!! :))

Éva írta...

Nagyon guszta ! Olyan kedvet kaptam a kalács sütéshez! Megyek is megnézem van-e minden hozzá! Nagyon szép és finom lehet!

Gabriella írta...

Nekem "kevésbé" csíkosan is nagyon tetszik, imádom az ilyen kalácsokat! Hangulatosak a fotók a régies stílussal. :)

Culinaria Ungaria írta...

Gyönyörüszép képek!! Ki fogom próbálni mindenképpen!! :-)

Blogkonyha írta...

Micsoda múltbéli kép! Nagyon jó! Az tikk-takk óra...És a képen valamelyik felmenőd? A kalács így is jó, sőt a belseje igazán pompás! Legközelebb én is merészebben használom majd hozzá a cukrot... :o)

Adél írta...

Köszönöm mindenkinek!!

Krisz, igen, anyai nagytatám van a képen, a zsoltárja és a tik-tak órája . A terítő és a kávéscsésze a nagymamámé volt. Vidéken voltam,olyan jól esett az ö dolgaikkal fotózni:)

Roza írta...

Aleda, csodás, mint mindig!:)
A kalács is, a kép is:)

mariadeco írta...

Tetszenek a képek!Minden részletre odafigyelsz.A kalács is szép.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...