Hozzávalók:
a piskótához: 3 tojás fehérje, 4 evőkanál cukor, 2 evőkanál kakaó, 2 evőkanál étkezési keményítő;
a krémhez: 3 tojás sárgája, 12 dkg cukor, 2 evőkanál étkezési keményítő, 4 dl tej, 20 dkg 50%-os csokoládé, 3 dl habtejszín, 10 g zselatin, 25 dkg málna;
a zselés réteghez: 25 dkg málna, 10 dkg cukor, 10 g zselatin,
a tetejére: 2 dkg csokoládé forgács, mentalevél
Elkészítése:
A piskótához a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, beleszitáljuk a kakaót meg a keményítőt és lazán összekavarjuk. Sütőpapírral bélelt, 24 cm-es, kapcsos tortaformába öntjük és előmelegített sütőben, 180 fokon, 10-15 perc alatt megsütjük.
A krémhez a tojássárgáját összevegyítjük a cukorral meg az étkezési keményítővel és csomómentesre kavarjuk a tejjel majd megfőzzük. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk az összetördelt csokoládét és hagyjuk felolvadni benne, majd kikavarjuk. Közvetlenül a krémre fóliát teszünk, hogy ne bőrözzön be és hagyjuk magától kihűlni. A zselatint 0.5 dl vízben feloldjuk, felmelegítjük(nem forraljuk), majd belekavarjuk a krémbe. Végül felverjük a habtejszínt és azt is lazán beleforgatjuk a krémbe.
A tortalapot a kapcsos tortaformában hagyjuk, a krém felét rákenjük, kirakjuk a málnaszemekkel és befedjük a megmaradt krémmel.
A zseléhez szükséges málnából félreteszünk 12 darabot, a többit összekavarjuk a cukorral és 0,5 dl vízzel, majd felforraljuk. A zselatint feloldjuk 0,5 dl vízben, belekavarjuk a forró málnába, és hűlni hagyjuk, majd mielőtt még megdermedne, a tortára öntjük. Egy éjszakára a tortát hűtőbe rakjuk, majd a forma oldalát levesszük és a tortát tálcára emeljük. Tetejét megszórjuk csokoládéforgáccsal, mentalevelekkel és kirakjuk a málnaszemekkel.
Tort de ciocolată cu zmeură
Ingrediente:
pentru blat: 3 albușuri, 4 linguri zahăr, 2
linguri cacao, 2 linguri amidon alimentar;
pentru cremă: 3 gălbenușuri, 120 g zahăr, 2
linguri amidon alimentar, 400 ml lapte, 200 g ciocolată cu 50% conținut minim
de ciocolată, 300 ml frișcă lichidă, 10 g gelatină, 250 g zmeură.
pentru startul de jeleu: 250 g zmeură, 100 g
zahăr, 10 g gelatină;
pentru ornat: 100 g zmeură, 30 g ciocolată,
frunze de mentă,
Prepararea:
Prepararea:
Pentru blat se bat albușurile cu zahărul, se cerne amidonul și
cacaua și se încorporează în albuș. Compoziția se toarnă într-o formă de tort
cu diametrul de 24 cm, tapetată cu hârtie de copt și se coace la 180 grade 10-15
minute.
Pentru cremă gălbenușurile se amestecă cu zahărul și amidonul, se
fluidizează cu laptele și îngroașe pe foc moderat. Se adugă ciocolata
ruptă în bucăți mai mici și se amestecă
până devine o cremă omogenă. Se ia deoparte și se lasă la răcit, amestecând din
când în când. Gelatina se dizolvă în 50 ml apă, se încălzește pănă la
dizolvare(a nu se fierbe!), apoi se amestecă în crema de ciocolată împreună cu
frișca bătută.
Se scoate hărtia de copt
de sub blat și se așază înapoi în formă. Se toarnă jumătate din cremă, se pune
un strat de zmeură și se acoperă cu restul de cremă, apoi se pune la rece.
Pentru straul de jeleu se fierbe 2-3 minute
zmeura cu zahărul și 50 ml apă. Se ia de pe foc și se adaugă gelatina dizolvată
în prealabil în 50 ml apă. Se lasă la răcit, cînd începe să se închege se toarnă
deasupra tortului și se nivelează cu grijă.
Tortul se ține peste noapte la
rece, apoi se ornează cu zmeură, ciocolată rasă și frunze de mentă.
Köszönjük szépen unokatestvéreinknek a málnát és többi gyümölcsöt is ! :)
A málna itt termett
6 megjegyzés:
Csodaszép ez a tortád is! :)
Kedves Aleda!
Régóta figyelemmel kísérem tevékenységedet,nagyon sok receptedet kipróbáltam már.
Gratulálok Neked, és kérlek,még sok ilyen "gyönyörűséggel" örvendeztess meg minket!!!
Üdv: B.Ági Veszprémből
Adél, hát ez valami gyönyörűség:) Gratulálok:)
Istenien néz ki. Az én ízlésemnek nagyon sok a krém benne, én jobban szeretem a sütiket, amikben több a tészta, de holnap én is egy gyümölcsös-krémes tortával próbálkozom, holnap vagy holnapután kiteszem én is a blogba. A málna a kedvenc gyümölcsöm és az idén sajnos igen keveset ettem belőle. üdv
Köszönöm lányok ! :)
Fantasztikusan néz ki! Jaj, miért vacsi előtt néztem meg, most muszáj lesz nassolnom valamit... ;-D
Megjegyzés küldése