2013. november 8.

Kökénylikőr


 A kökényt október végén, november elején kell szedni, amikor már megcsípte a dér, mert akkor kicsit veszít a fanyarságából és édesebb lesz. Mi sokkal  hamarabb szedtük, ezért 2 órára betettem a fagyasztóba és utána használtam fel. Természetesen előtte megmostam és megszárítottam.

1 kg kökényt egy 4 literes üvegkannába tettem és kézzel kissé összenyomkodtam a szemeket. Felöntöttem 1 liter 52 fokos gyümölcspálinkával és néha felráztam. 5 hét után leszűrtem, 5 dl vizet felforraltam 40 dkg cukorral, és miután kihűlt rátöltöttem a pálinkára. Minél többet áll, annál jobb. Gyönyörű színe lett és finom, aromás íze van.

A kökény C-vitaminban gazdag , a belőle készített bor, pálinka vagy likőr betegségek után kiváló roboráló szer, immunrendszer- és idegerősítő. Méregtelenítő és vértisztító hatása miatt bőrkiütések megszüntetésére is alkalmazhatjuk. Daganatos betegségekben is ajánlott fogyasztani.3 megjegyzés:

Culinaria Ungaria írta...

Szia Aleda!

Èn is gondolkoztam rajta, hogy készíteni kellene. Milyen íze van? Hasonló, mint a szilvához? Van egy tuti tipped arra, hogy a kökény tüskéi ne szurkáljanak nagyon szedés közben?

Üdv, Krisz :-)

Roza írta...

Még jól átgondolom, ne inkább ilyen fini likőrt készítsek-e a kökényemből:) Csodásan néz ki, Adélka!:)

Adél írta...

Krisz, a meggylikőrhöz tudom legjobban hasonlítani az ízét. A tüskékhez nem igazén tudok tanácsot adni, nem kell kapkodva szedni és úgy meg lehet úszni szúrás nélkül is:)

Roza, mi mást szeretnél belőle? Én azt mondom, hogy karácsonyig még beérne egy finom likőr:))

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...