2014. január 17.

Grillkolbász




Hozzávalók: 2 kg dagadó, 1 kg szalonna, 5-6 cikk fokhagyma, 1 hagyma, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál zsír, só, 1 kávéskanál őrölt szegfűborsbors, 1 kávéskanál őrölt kömény, 1 kávéskanál morzsolt kakukkfű

Elkészítése: A hagymákat megpucoljuk és felvágjuk. A zsíron üvegesre sütjük a hagymát, majd mikor majdnem megvan, hozzáadjuk a fokhagymát is és együtt sütjük egy keveset. Félrehúzzuk a tűzről és belekeverjük a cukrot, a  szegfűborsot, a köményt, a kakukkfűvet és hűlni hagyjuk. A húst meg a szalonnát 2-3 cm-es csíkokra vágjuk és 2-3 órára hidegben tartjuk, majd 4-5 mm-es tárcsán ledaráljuk az időközben kihűlt hagymákkal együtt. Megsózzuk és megdagasztjuk.  Akkor van kész, ha a massza összeáll és leválik az edény faláról meg a kézről. A  beleket langyos vízben tartjuk, hogy töltéskor rugalmasak legyenek. A kolbászmasszát 15-20 cm-re vágott bélbe töltjük, két végén a belet behurkoljuk, majd  2 percre jéghideg vízbe rakjuk. Kiveszük és rúdra akasztva, másnapig szikkadni hagyjuk.  Fóliába téve, mélyhűtőben tároljuk.
A kolbászt faszenes grillen sütve,  vagy tepsiben, zsiradék nélkül, lassú tűzön sütjük.



 Disznóvágás lépésről lélépésre







3 megjegyzés:

sedith írta...

Isteni lehet! :) Egyszer készítettem sajtos kolbászt disznóvágáskor némi húsból, különben mindig ugyanazt a hagyományos (mondhatnám unalmas) fajtát szoktuk csinálni. Ez nagyon izgalmasan hangzik. Szerintem egyszer kipróbálom csirkéből, libahájjal... (csak ezt ehetem, tudod...) De a miccs is isteni csirkéből, szóval, nem hiszem, hogy ne lenne finom. :)

Adél írta...

Edith, szerintem nagyon finom lenne csirkehúsból vagy pulykából is. Még én is kipróbálom, ha ezek elfogynak majd:)

Roza írta...

Adélka, guszta nagyon!:)

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...