2014. január 25.

Jó reggelt zsömlék muffinformában




A muffin eredetileg kelt tésztából készült a XVIII. századi viktoriánus  Angliában,  ahonnan aztán a XIX században a kivándorló angolok kivitték Amerikába.  A „végtelen lehetőségek hazájában” változott át a kelttésztás zsömle kevert tésztás teasüteménnyé.   Eredeti, kelt tésztás formájában a muffin tartalmasabb reggeli  lehet egy csupor kakaó vagy kávé mellé, vagy pedig sajttal, szalámival dúsítva laktató és csábító tízórai.


Alaptészta

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 dl tej, 0,5 dl olaj, 1 tojás, 2 evőkanál tejföl, 1 teáskanál méz, 1 teáskanál só, 2,5 dkg élesztő
Elkészítése: A lisztet egy dagasztótálba szitáljuk és közepébe mélyedést csinálunk.  A tejet langyosra melegítjük és a mélyedésbe öntjük, hozzáadjuk a mézet és belemorzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni. Mikor az élesztő  felfutott, hozzáadjuk a felvert tojást, a tejfölt, az olajat, a sót és  megdagasztjuk. Tiszta konyhatörlővel letakarjuk és meleg helyen 40-50 percig kelni hagyjuk.


 Szalámis muffin 9 db.



Hozzávalók: 1 adag alaptészta, kb. 30 dkg vékonyra szeletelt szalámi, 12 dkg sajt, 2 szál zöldhagyma, vagy 1 lila hagyma, 0,5 dl ketchup; a muffinfomához: 1-2 evőkanál olaj

Elkészítése:  A megkelt alaptésztát lisztezett felületre borítjuk, kissé átgyúrjuk, majd  kb. 20x70 cm nagyságúra nyújtjuk. Lekenjük a ketchuppal, ráreszeljük a sajtot és megszórjuk az apróra vágott hagymával. A tésztát 7-8 cm szélességű csíkokra vágjuk, majd mindegyik tésztacsíkra félbevágott szalámi szeleteket rakunk egymás mellé, úgy, hogy a szalámik egyik vége egy kissé kijjebb álljon a tésztáról.  A tésztacsíkokat felcsavarjuk és kiolajozott muffinformába tesszük, a szalámis felükkel fölfele.  30 percig újból kelni hagyjuk, majd előmelegített sütőben, 180 fokon, 25 perc alatt megsütjük.


Vajas rózsa muffin 9 db.

Hozzávalók: 1 adag alaptészta, 8 dkg vaj

 
Elkészítése: A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, kissé átgyúrjuk és 3-4 mm vastagságúra kinyújtjuk.  Egy 6-7 cm-es átmérőjű kerek szaggatóval kiszúrjuk a tésztát, majd a vajat megolvasztjuk és mindegyik korongot lekenjük vele. Az első szirmot felcsavarjuk, a többit mindig eltolódva helyezzük a másik köré. Addig tesszük a szirmokat amíg a kívánt vastagságot elérjük, majd kivajazott muffinformába rakjuk és tetejüket lekenjük vajjal. 30 percig kelni hagyjuk, majd előmelegített sütőben, 180 fokon, 25 perc alatt megsütjük.

Mozzarellás muffin 9 db.
 

Hozzávalók: 1 adag alaptészta, 30 dkg mozzarella sajt, 1 teáskanál oregánó; a muffinformához: 1-2 evőkanál olaj


Elkészítése: A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, kissé átgyúrjuk  majd  3 részre osztjuk. A tésztákat kb. 30x24 cm-es nagyságúra  kinyújtjuk és mindegyiket 5 csíkra vágjuk. A mozzarellát vékonyan felszeleteljük és 4-4 csíkot befedünk velük, megszórjuk oregánóval, majd a csíkokat egymásra rakjuk és befedjük az üresen maradt tésztacsíkkal.  Az így kapott réteges tésztákat 3 részre vágjuk és kiolajozott muffinformába rakjuk. 30 percig kelni hagyjuk, majd előmelegített sütőben, 180 fokon, 25 perc alatt megsütjük.

3 megjegyzés:

gionetta írta...

Juj, de jól néz ki mond! Jöhetne mindből 1 db reggelire. Még nem ettünk ma. ;-)

Roza írta...

Adélka, csodás zsömléket készítettél! Az ember(lánya) csak néz!:)

María írta...

Ez is szuper ötlet!!

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...