2015. december 20.

Poékaleves



Hagyományos leves a Gyergyói medencéből



Hozzávalók 6 személyre: 50 dkg sertés lapocka, 1 füstölt csont(csülök vagy oldalas), 5 sárgarépa, 2 pertezselyemgyökér, 1 hagyma, 10 dkg aszalt szilva, 2 evőkanál zsír, 2 evőkanál liszt, só, fűszerpaprika, 2 babérlevél, ecet; a levesbetéthez: 10 dkg liszt, 1 tojás, 1 kávéskanál zsír, késhegynyi szódabikarbóna, olaj. 

Elkészítése:  A húst kockákra vágjuk, és erős lángon egy evőkanál zsíron pirosra sütjük. Hozzáadjuk a füstölt csontot, a karikákra vágott veteményt meg az apróra vágott hagymát, kicsit összesütjük, majd felöntjük vízzel, megsózzuk, beletesszük a babérlevelet és főni tesszük. Közben elkészítjük a levesbetétet: a lisztet összekeverjük a sóval meg a szódabikarbónával és a zsírral meg a tojással kemény tésztává gyúrjuk. Mogyorószem méretű betéteket szaggatunk belőle és forró olajban világosra sütjük. A megmaradt evőkanál zsíron megpirítjuk a lisztet, megszórjuk fűszerpaprikával és felöntjük vízzel. Mikor  a húsok megfőttek, a rántást rátöltjük az ételre, hozzáadjuk az aszalt szilvát és kiforraljuk. Tálaláskor beletesszük a levesbetétet is. 

Megjegyzés: Szilvakompóttal is szokás készíteni. 


Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...