2012. augusztus 20.

Kalotaszegi töltött paprika




Hozzávalók 4 főre: 10 paprika, 35 dkg sertéscomb, 1 zsömle, 1 vöröshagyma, 2 paradicsom, 1 tojás, 5 dl csontlé, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt,1 csokor zöld kapor,  olaj, só, bors, paprika

Elkészítése: a sertéscombot megdaráljuk, és  alaposan összedolgozzuk a beáztatott és kinyomkodott zsemlével,a tojással, ízlés szerinti őrölt borssal, és sóval. 8 db paprikát megmosunk és kicsumázunk, majd megtöltjük az előkészített masszával.  A vöröshagymát finomra vágjuk, forró olajon aranysárgára pirítjuk, megszórjuk fűszerpaprikával, felengedjük egy kevés csontlével, és elkeverjük. Hozzáadunk két-két kockára vágott zöldpaprikát és hámozott, kimagozott paradicsomot. Felforraljuk, hozzáadjuk a maradék csontlevet, beletesszük a paprikákat, és fedő alatt készre pároljuk. Amikor elkészült, a paprikákat lapátkanállal kiemeljük. A levet leszűrjük, és tejfölben elkevert liszttel behabarjuk. Leszűrjük, és a paprikákra öntjük, finomra vágott kaporral megszórjuk. Galuskával vagy sós burgonyával tálaljuk.

Kora nyári eledel, amit a háziasszonyok a kertben termett paprikából készítették és szintén a kertben termett zöld kaporral ízesítettek.Üvegkannákban, sóban tartósították a kicsumázott paprikát, így télen is  lehetett készíteni. Akkor száraz kaporral ízesítették, aminek már nem volt olyan intenzív íze. 
 

4 megjegyzés:

Kati írta...

Istenem, de szép tálalás:) És töltött paprikát sem ettem rég:)

María írta...

Nagyon érdekes, finom lehet ez a paprikás szaftban főtt kapros töltött paprika.

Blogkonyha írta...

Kapros! Nekem jöhetne! Nagyon guszta a tálalás, olyan vidéki hangulatot áraszt. És a tejfeles csupor, hát az nagyon cuki! :o)

Gabriella írta...

Jaj, de tetszik ez a kép, olyan hangulatos. Igaza van Krisztinek, olyan kellemes vidéki hangulata van.
Egyébként imádom a töltött paprikát, épp készülök is készíteni a napokban. :)

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...