2012. augusztus 27.

Kolozsvári csirke




Régi recept a Kolozsvári hóstát környékéről. Nyáron készítették, vacsorára,  az udvaron nevelkedett,  fiatal házi csirkékből. A friss tárkonytól és a bortól az ételnek kellemes pikáns az íze. Burgonyalepény kíséretében, a férfiak által nagyon kedvelt eledel volt, akik házi fehérbort ittak utána.

Hozzávalók 4 főre: 1 háztáji csirke, 10 dkg kolozsvári füstölt szalonna, 2 paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 dl száraz fehérbor, 1 evőkanál apróra vágott friss tárkonylevél, 4 gerezd fokhagyma, 1 dl sűrű tejföl, 1 dl tejszín,  só, bors.

Elkészítése: A csirkét megtisztítjuk, feldaraboljuk, megsózzuk és 10 percig állni hagyjuk. Közben a füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, zsírját kiolvasztjuk, majd a pörcöt kiszedjük és félretesszük. A visszamaradt zsíradékon megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát,  a csirkedarabokat mindkét oldalukon átsütjük a hagymás zsíron, majd tényéra szedjük. A hagymás alaphoz adjuk a meghámozott és összevágott paradicsomot, az áttört fokhagymát meg az apróra vágott tárkonyt, sózzuk, borsozzuk, leöntjük a borral, felforraljuk, majd visszatesszük a csirkehúst. Fedő alatt, közepes lángon puhára pároljuk. A tejfölt meg a tejszínt összekeverjük kevés forró szafttal, az ételhez adjuk, rászórjuk a szalonnapörcöt, összekavarjuk és egyet forralunk rajta. Burgonyalepénnyel vagy  vajas galuskával tálaljuk. 



Burgonyalepény

Hozzávalók:  60 dkg krumpli, 20 dkg liszt, 1 tojás, 1-2 evőkanál olaj, zsír.

Elkészítése:  A kockákra vágott krumplit sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük  és összetörjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd puha masszává dolgozzuk a felvert tojással, olajjal meg a liszttel. A masszából lisztes kézzel gombócokat formázunk, majd lepényekké lapítjuk és kevés zsiradékon, mindkét oldalán pirosra sütjük. 

 

10 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

De fonom mindkét étel! Máris mentem. A lepény különösen tetszik. Például egy vad étel mellé fantasztikus lesz. De csirek mellett is nagyon jól mutat! Guszta!!!

Blogkonyha írta...

fonom=finom...

Chef Viki írta...

Hát ez valami fenomenális!!! Jegyeztem :-)))

Rozi írta...

Hú de finom lehet,a burgonya lepényről Nagyanyám kelt vastag palacsintája jutott eszembe,de finom is volt,de ezt én is kipróbálom,nagyon jól néz ki!

4Gyerek írta...

jöhet.

heti menük írta...

Egy tuti főétel + fantasztikus köret + gyönyörű tálalás = NYAMI, NYAMI, NYAMI...:)

zsuzsiiii írta...

Nagyon guszta!

Csiperke írta...

Ezt mentem rögtön. A férjem nagyon fogja díjazni!

HajniZoli írta...

Mindkettő fantasztikus!

trollanyu írta...

Hú de jól néz ki, nem csak a csirke, a krumplis lepénykék is, isteni lehet így együtt:)

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...