2012. augusztus 16.

Torockói Hamuzsák



Hozzávalók 48 darabhoz: 25 dkg liszt, 25 dkg vaj, 6 tojás sárgája, késhegynyi égetett, majd porított timsó; a töltelékhez: 6 tojás fehérje, 25 dkg cukor, 25 dkg darált dióbél, fél citrom reszelt héja; a tepsi kenéséhez: 2-3 evőkanál olaj

Elkészítése: a lisztet összekeverjük a timsóval majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és összegyúrjuk. A masszát négybe osztjuk  majd minden negyedet 12 felé. Az így kapott 48  db tésztából  golyókat formálunk, amit a másnapi sütésig lefedve, hűtőben  tárolunk. A töltelékhez a tojásfehérjékből habot verünk, belekeverjük a porcukrot és a darált diót. A golyócskákat réteslap vékonyságúra, téglalap alakúra nyújtjuk, közepére kb. 1 teáskanál tölteléket teszünk, és a tészta két végét  felhajtjuk, majd az oldallapokat is egymásra. A hajtogatott felével alulra tesszük  a tepsibe, amit előtte olajos szalvétával végigtörlünk. 190 fokos sütöben aranysárgára sütjük. Melegen, vaníliás porcukorral, gazdagon megszórjuk.

 A hamuzsák süteményt úri tésztának is nevezték a XX. század első felében.  Székely Ilona honosította meg Torockón, aki Bécsben volt szakácsnő és 1927-ben költözött haza falújába. Minden ünnepkor megsütötték a Torockói háziasszonyok.
 Égetett timsót akkor sütőpor helyett használták. A patikában vásárolt timsót lábasban a tűzhelyen kell melegíteni, folyamatosan kevergetve. Először folyós lesz, mint a méz, majd elkezd darabosodni. Ezeket a darabokat szét kell nyomkodni a kanállal, addig, míg hamuszerű por lesz belőle. A térfogata körülbelül az eredeti timsó háromszorosa lesz.



12 megjegyzés:

Barbi konyhája írta...

Imádom, imádom!!! Isteni lehet, csak hasonlót ettem, de ennek is érzem az ízét a számban! :)

Katalin írta...

Nagyon szépek lettek a hamuzsákjaid. Mi is nagyon szeretjük, nekem is ez a recept van meg. Most augusztusban, mikor Torockón nyaraltunk, egyik vacsora után hamuzsákot kaptunk, nagyon-nagyon finom volt!

Névtelen írta...

Mit tesz a tésztával a timsó? Számomra újdonság. És ezt lehet porítva készen venni, vagy sütés előtt kell elkészíteni? Éva

Okki írta...

Nagyon finom lehet! Torockón már jártam, de még ilyen sütit nem ettem. Recept mentve, köszönöm! :)

Kisildi írta...

Az a kis edényke a piros mintájával, csodás. A recept pedig? Fantasztikus. Vajon más ízű sütőporral?

Adél írta...

Barbi, én is nagyon szeretem az ilyen diós süteményeket :)

Adél írta...

Katalin, igen ez a Torockói recept, ez után készítik ök is.

Adél írta...

Leirtam a recept után :) Sütőpor helyett használták.

Adél írta...

Okki, próbáld ki, hisz úgyis szeretitek a porhanyós sütiket.

Adél írta...

Kisildi, a kis tálkát épp Torockóról vettem, de nem ott volt készítve.Szerintem, nem más ízű sütőporral,kevés a mennyiség.

Kati írta...

Ezt nem is vettem észre nálad:) Nagyon érdekes:)

Unknown írta...

2 napja ettem ilyet Torockón a Panoráma panzió Matildkája sütötte!!! ISTENI FINOM VOLT!!!

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...