2013. április 2.

Kuglófformában sült stefánia vagdalt


Stefánia belga királyi hercegnő 1880-as években beleszeretett Lónyay Elemér grófba, akinek a felesége is lett 1900 ban, annak ellenére, hogy családja ellenezte ezt a rangon aluli házasságot. A hercegnő Magyarországra költözött a férjéhez és a magyar konyha rajongója lett. Számos ételkompózíciót talált ki, többek között a főtt tojással töltött ételeket: Stefánia vagdalt, Stefánia rizottó, Stefánia felfújt, Stefánia fészek. 
Forrás: Wikipédia


Hozzávalók: 50 dkg marha lapocka(stefánia), 50 dkg sertéscomb, 2+6 tojás, 1 hagyma, 4 cikk fokhagyma, 2 zsemle, 20 dkg vékonyra szeletelt császárszalonna(bacon),2 evőkanál olaj, 1 teáskanál mustár, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors, őrölt fűszerpaprika, majoránna

Elkészítése: A húsokat ledaráljuk vagy nagyon apróra vágjuk. 6 tojást keményre főzünk. A  hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk és az olajon megdinszteljük. A húshoz hozzáadjuk a hagymát, az összetört fokhagymát, a beáztatott és kiszorított zsemlét, a mustárt, a felvert tojásokat és az apróra vágott petrezselyemzöldet. Sóval, borssal, őrölt fűszerpaprikával és kevés majoránnával ízesítjük és jól összedolgozzuk. A kuglófformát kibéleljük a császárszalonnával, belesimítjuk a massza felét és kirakjuk a főtt tojásokkal, majd befedjük a megmaradt masszával és betakarjuk a lelógó császárszalonnával. A kuglófformára alufóliával teszünk, egy félig vízzel telt edénybe állítjuk és 40 perc alatt sütőben megsütjük. Hústűvel ellenőrizzük ha a közepe átsült, majd egy tepsibe borítjuk és 10 percig visszatesszük, hogy a teteje megpiruljon. Szeletekre vágva, hidegen és melegen egyaránt tálalható.


9 megjegyzés:

María írta...

Gyönyörű ebben a formában a Stefániád, ráadásul még ilyen gasztro-történelmi ismeretekkel is gazdagítottál bennünket, köszi :)!

Márti írta...

Hasznos infó + Stefánia sütése kuglófformában:) milyen szépen megtartotta a formáját!

Eszter írta...

Nagyon jó! Szeretem az ilyen "újragondolt" recepteket már ami a kivitelezését illeti most Nálad! Szuper! :-)

Blogkonyha írta...

Köszönöm, hogy megosztottad ezt a tudományt Stefániáról, sosem néztem utána honnan is ered..., most már legalább tudom. Nagyon guszta, milyen jól jönne most ebédre! Ma éppen hasonlót fogok sütni a megmaradt főtt tojásokkal... :o)

Anazar írta...

Remek kis húskoszorú. Mi őzgerincformában ismerjük :-)

gionetta írta...

De szépen tálaltad és még a történetét is hozzá! Sokszor készítem én is ilyen formában, főleg vendégváráshoz. Remekül lehet szeletelni. Hidegen is kitűnő. A blogra is sikerült már felkerülnie egy remek példánynak. :-))

HajniZoli írta...

Hú, ez gyönyörű!

Emese írta...

Kezdő konyhatündérként fontos kérdés számomra, hogy kb. hány fokon kell sütni a stefánia szeletet?
Köszönettel

Adél írta...

Kedves Emese, 200 fokon sutom a vagdalt husokat.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...