2023. január 23.

Krumplipuliszka szalonnataréjjal- Terci de cartofi cu creste de slănină

 

Krumplipuliszka -Nagymama konyhájából

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg krumpli, 2-3 evőkanál liszt, só, 2 hagyma, 25 dkg füstölt szalonna, fűszerpaprika.

Elkészítése: A krumplit megpucoljuk, kockákra vágjuk, megmossuk, majd egy fazékba tesszük és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Megsózzuk, puhára főzzük. A szalonnát szeletekre vágjuk,  majd serpenyőben kisütjük. A zsiradékból kiszedünk, a serpenyőben hagyunk 2-3 evőkanálnyit, rá szórjuk az apróra vágott hagymát, üvegesre dinszteljük, majd félrehúzzuk és megszórjuk fűszerpaprikával. Mikor a krumplit villával szét tudjuk nyomni a fazék falán, beleszórunk egy evőkanál lisztet és habverővel erőteljesen kavarva tovább főzzük, majd beleszórjuk a második evőkanál lisztet és tovább kavarjuk. Ha szükséges, még adunk hozzá lisztet, míg egy vastagabb krumplipüré állagot kapunk. A krumplipuliszkát tepsibe tesszük, tetejét hullámosra simítjuk, majd rálocsoljuk a hagymás zsírt, rátesszük a szalonnataréjokat és 10 percre forró sütőbe toljuk. Savanyúsággal tálaljuk. 


Terci de cartofi cu creste de slănină  - Din bucătăria bunicii

Ingrediente pentru 4 persoane:  600 g cartofi, 2-3 linguri făină, sare, 2 cepe, 250 g slănină afumată, boia.

Prepararea:  Cartofii curățați se taie cubulețe. Se limpezesc și se pun la fiert cu apă cu sare cât să le acopere. Slănina se taie felii, se crestează, se prăjesc în tigaie, după care se scot pe farfurie. Din grăsimea rămasă se scoate, se lasă doar 3-4 linguri și se adaugă ceapa mărunțită, se călește, iar la final se presară cu boia și se ia deoparte. Cartofii fiert se trag pe marginea sobei, se adaugă făina în ploaie, amestecând energic cu telul. Se pune înapoi pe foc și se fierbe 3-4 minute, după care se scoate într-o tavă și se introduce în cuptorul fierbinte pentru 10 minute. Se servește cu ceapa prăjită, crestele de slănină și murătură după plac. 


Nincsenek megjegyzések:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...