Krumplipuliszka -Nagymama konyhájából
Hozzávalók 4
személyre: 60 dkg krumpli, 2-3 evőkanál liszt, só, 2 hagyma, 25 dkg füstölt szalonna,
fűszerpaprika.
Elkészítése: A
krumplit megpucoljuk, kockákra vágjuk, megmossuk, majd egy fazékba tesszük és
annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Megsózzuk, puhára főzzük. A szalonnát
szeletekre vágjuk, majd serpenyőben kisütjük.
A zsiradékból kiszedünk, a serpenyőben hagyunk 2-3 evőkanálnyit, rá szórjuk az
apróra vágott hagymát, üvegesre dinszteljük, majd félrehúzzuk és megszórjuk
fűszerpaprikával. Mikor a krumplit villával szét tudjuk nyomni a fazék falán,
beleszórunk egy evőkanál lisztet és habverővel erőteljesen kavarva tovább
főzzük, majd beleszórjuk a második evőkanál lisztet és tovább kavarjuk. Ha
szükséges, még adunk hozzá lisztet, míg egy vastagabb krumplipüré állagot
kapunk. A krumplipuliszkát tepsibe tesszük, tetejét hullámosra simítjuk, majd
rálocsoljuk a hagymás zsírt, rátesszük a szalonnataréjokat és 10 percre forró
sütőbe toljuk. Savanyúsággal tálaljuk.
Terci de
cartofi cu creste de slănină - Din bucătăria bunicii
Ingrediente
pentru 4 persoane: 600 g cartofi, 2-3
linguri făină, sare, 2 cepe, 250 g slănină afumată, boia.
Prepararea: Cartofii curățați se taie cubulețe. Se
limpezesc și se pun la fiert cu apă cu sare cât să le acopere. Slănina se taie
felii, se crestează, se prăjesc în tigaie, după care se scot pe farfurie. Din
grăsimea rămasă se scoate, se lasă doar 3-4 linguri și se adaugă ceapa
mărunțită, se călește, iar la final se presară cu boia și se ia deoparte.
Cartofii fiert se trag pe marginea sobei, se adaugă făina în ploaie, amestecând
energic cu telul. Se pune înapoi pe foc și se fierbe 3-4 minute, după care se
scoate într-o tavă și se introduce în cuptorul fierbinte pentru 10 minute. Se
servește cu ceapa prăjită, crestele de slănină și murătură după plac.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése