2023. január 18.

Vetrece - Tocaniță


A vetrece Erdélyből származó étel, a tokány egy fajtája, mely marhahúsból készül, savanykás mártással. Körülbelül egy évtizeddel ezelőtt hallottam először erről az ételről, addig ismeretlen volt számomra, sőt a családom és idősebb rokonaim körében sem hallott róla senki. Úgy néz ki, hogy a XX. században teljesen feledésbe merült a hagyományos Erdélyi konyhában, egyrészt, lehet az egyre kevesebb marhahús fogyasztás miatt, másrészt, lehet, hogy egyéb ételek háttérbe szorították.

 A vetrece legrégebbi leírása a Szakáts mesterségnek könyvetskéje 1698-as kolozsvári kiadásában található, amely szerint nyárson, félig sült marhahúst metéltre vágtak, szalonnával és hagymával zsírjára sütötték, borssal és gyömbérrel ízesítették, a végén ecettel savanyították. 

1892-ben megjelent, Zilahi Ágnes Valódi magyar szakácskönyve szerint az ételt már maradék marhahús pecsenyéből készítették, hagymával és ecettel, szalonna és gyömbér nélkül. 

Kövi Pál Erdélyi konyha című könyvében pedig tyúkvetrecéről ír, ami sárgarépával, borral és tejjel készült. 

Mivel az ételt készítését nem volt honnan ellesnem, a Horváth Ilona receptje után készítettem, tejfölös habarással, mustárral és citromhéjjal, köretnek pedig puliszkát csinátam mellé. Számomra, minden bizonnyal az egyik legfinomabb tokányféle! 

Vetrece    Horváth Ilona receptje szerint 

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg marha lapocka vagy lábszár, 10 dkg szalonna, 1 hagyma, 1 dl fehérbor, 1,5-2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál mustár, reszelt citromhéj, 1-2 babérlevél, ecet, só, bors.

Elkészítése: A szalonnát csíkokra vágjuk, zsírjára sütjük, majd a pörcöt tányérra szedjük. A zsiradékban megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a csíkokra vágott marhahúst, többszöri kevergetés mellett átsütjük. Felöntjük a borral, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérlevelet, fedő alatt puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük. A tejfölt kikavarjuk a liszttel, behabarjuk vele a tokányt, mustárral, kevés reszelt citromhéjjal és ecettel ízesítjük. Puliszkával tálaljuk. 

Vetrece           Kövi Pál receptje szerint szabadon  

Hozzávalók 2 személyre: 1 kisebb csirkemell, 1 hagyma, 1 sárgarépa, 2-3 evőkanál olaj, 1 dl fehérbor, só, bors, tárkonyecet, 1 cm gyömbér, majoránna, 1 dl tej.

Elkészítése: A szeletekre vágott gyömbért a tejbe tesszük, beleszórunk kevés majoránnát. A csirkemellet kisujjnyi csíkokra vágjuk, a fűszeres tejbe tesszük, 1-2 órára hűtőbe tesszük. Az apróra vágott hagymát megpirítjuk az olajban, hozzáadjuk a metéltre vágott sárgarépát, kicsit ezt is átsütjük, majd beletesszük a húst és közepes lángon pároljuk, közben sózzuk, borsozzuk. Felöntjük a borral meg a tejjel, addig pároljuk, míg a hús elkészül és a szaftja besűrűsödik. Tárkonyecettel ízesítjük. 


Vetrecze               Zilahi Ágnes receptje szerint - eredeti szöveg  

A maradék marhahus-pecsenyét lehet ujra késziteni a következő módon: forró zsirba tegyünk laskára felvágott hust; sózzuk meg és öntsünk egy kevés hideg vizet és néhány kanál eczetet reá. Ha jól elfőtte a levét és már zsirja kezd sülni, tegyünk közé egy kis borsót és pár fő laskára vágott vereshagymát. Mikor a hagyma kezd pirulni, fel lehet tálalni. Tegyünk mellé burgonya pirét.




Tocăniță de vită cu mămăligă

Ingrediente pentru 4 persoane:  800 g spată sau rasol de vită, 100 g slănină afumată, 1 ceapă, 100 ml vin alb, 150-200 ml smântână, 1 linguriță făină, 1 linguriță muștar, puțină coajă rasă de lămâie,1-2 foi dafin, zeamă de lămâie, sare, piper.

Prepararea:  Slănina se taie cubulețe, se prăjește, jumările se scot pe o farfurie. În grăsimea rămasă se călește ceapa mărunțită, se adaugă carnea de vită tăiată fâșii nu prea mari, se călește până la albire, după care se toarnă vinul, se asezonează cu sare și piper, se adaugă foile de dafin și se fierbe înăbușit sub capac până când se înmoaie, adăugând puțină apă caldă ori de câte ori este nevoie. Făina se amestecă cu smântâna, se toarnă peste carne, se adaugă muștarul și se îngroasă sosul. La final se presară puțină coajă rasă de lămâie și se potrivește gustul cu puțină zeamă de lămâie. Se servește cu mămăligă. 

Tocăniță de pui cu morcovi și lămâie

Ingrediente pentru 2 persoane:  1 piept de pui mai mic, 1 ceapă, 1 morcov mai mare, 2-3 linguri ulei, 1 lingură făină, 100 ml lapte, sare, piper, ½ lămâie. 

Prepararea:  Ceapa mărunțită se călește în ulei, se adaugă pieptul de pui și morcovul tăiați fâșii, se călesc împreună până când carnea se albește și morcovii se înmoaie puțin, după care se asezonează cu sare și piper, se toarnă puțină apă și se fierbe înăbușit sub capac. Făina se amestecă cu laptele, se toarnă în mâncare și se îngroașă la foc mic. Când carnea este gătită se ia deoparte și se adaugă puțină zeamă de lămâie. Se servește cu mămăligă, orez fiert sau pâine proaspătă. 



1 megjegyzés:

. írta...

Szeretném megköszönni Dr. Duma nagy segítségét. A lányom mélyen a kábítószer-függőségbe került, kipróbáltam a rehabilitációt és mindent, hogy abbahagyja, de semmi sem működött, sokat sírtam az egész helyzet miatt, mert anyaként kudarcnak éreztem magam. De mindez megváltozott, miután találtam egy megjegyzést az interneten arról, hogy Dr. Duma segít az embereken. Örülök, hogy a lányom Dr. Duma segítségével megszabadult a drogfüggőségtől, köszönöm Dr. Duma az erős varázslatokat. A nézők számára nem ismerem a helyzeteteket, de biztosíthatom Önöket, hogy segítséget kaphat a függőség megszüntetéséhez. , állítsa le a megszállottságot, állítsa le a depressziót, hagyja abba a visszaélést. Lépjen kapcsolatba Dr Dumával:
1) Szerelmi varázslatok
2) Elveszett szerelmi varázslatok
3) Válási varázslatok
4) Házassági varázslatok
5) Szerelmi varázslatok.
6) Elválasztó varázslatok
7) Száműzd el a volt szeretőt
8.) Szeretnél előléptetni.
9) lottó nyerő varázslatok
10) Ha meg akarja elégíteni szeretőjét
11) Varázsmunka a bírósági per megnyerésére
12) varázslat a megszállottság megtörésére
Forduljon ehhez a nagyszerű emberhez, ha bármilyen problémája van a végleges megoldás érdekében. E-mail: whitemagictemple@gmail.com
WhatsApp: +2348155926512

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...