Hozzávalók : 60
dkg liszt, 1 tojás, 10 dkg olvasztott vaj, 3-3,2 dl tej, 2 teáskanál szárított
élesztő, 1 teáskanál cukor, 1,5 teáskanál só, 1 kg virsli;
a tetejére: 1
tojás, 3 evőkanál fehér és fekete szezámmag.
Elkészítése: A
lisztet egy tálba szitáljuk, összekavarjuk a sóval, a cukorral meg az
élesztővel. Hozzáadjuk a felvert tojást, a langyos vajat meg a tejet és puha,
de nem ragacsos tésztát dagasztunk. Letakarjuk, meleg helyen, 1 órát
kelesztjük. A virsli végeit eltávolítjuk, mindegyiket kettőbe vágjuk. A megkelt
tésztát lisztezett felületre borítjuk, átgyúrjuk, majd négy részre osztjuk.
Mindegyik tésztát rendre kerek, vékony lappá nyújtjuk, 12 részre vágjuk. Az így
kapott háromszögű tészták széles végére 1-1 fél virslit teszünk, felcsavarjuk,
a tészta hegyes felét kézzel kissé tovább nyújtjuk(húzzuk) és úgy tekerjük a
virsli köré. A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, 15 percig
pihentetjük, majd lekenjük felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal. 180
fokon, 20 percig sütjük.
Butoiașe cu
crenvurști
Ingrediente: 600 g făină, 1 ou, 100 g unt topit, 300-320 ml lapte, 2 lingurițe drojdie uscată, 1 linguriță zahăr, 1,5 lingurițe sare, 1 kg crenvurști;
pentru uns: 1 ou, 3
linguri semințe de susan albe și negre.
Prepararea: Făina se
cerne într-un castron, se amestecă cu sarea, zahărul și drojdia, se adaugă oul
bătut, untul topit și laptele călduț, după care se frământă un aluat mai moale,
dar nelipicios. Se acoperă, se lasă la dospit 1 oră. Crenvurștii se taie în
două, se îndepărtează capetele. Aluatul dospit se scoate pe planșeta presărată
cu făină, se împarte în patru părți egale, se întind pe rând foi rotunde și se
taie fiecare în câte 12 triunghiuri. Pe fiecare triunghi se pune câte o
jumătate de crenvurști, se rulează, se pun în tava tapetată cu hârtie de copt.
Se lasă la odihnit 15 minute, după care se ung cu oul bătut și se presară cu
semințe de susan. Se coc 20 minute la 180 grade.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése