2020. április 9.

Potica – Szlovák diós-koszorú - Cozonac traditional din Slovacia



Potica   –  Szlovák diós-koszorú


Hozzávalók: 45 dkg liszt, 5 dkg cukor, 1,8 dl tej, 6 dkg vaj, 2 tojás sárgája, 2 teáskanál szárított élesztő, ¼ teáskanál só; a töltelékhez: 30 dkg darált dió, 15 dkg mazsola, 1 dl rum(vagy víz és rumaroma), 3 teáskanál méz, 1 teáskanál tej, 5 dkg vaj, 3 dkg vaníliás cukor,  1 teáskanál fahéj, 2 tojás fehérje; egyéb hozzávalók: olvasztott vaj, porcukor.

Elkészítése: A mazsolát beáztatjuk a rumba. A vajat megolvasztjuk, összevegyítjük a tejjel. A lisztet összekeverjük a sóval, a cukorral meg az élesztővel, hozzáadjuk a tojássárgát, majd a vajas tejjel rugalmas tésztát dagasztunk. Frissentartó fóliával lefedjük, 50 percig kelni hagyjuk. A töltelékhez összeolvasztjuk a tejet a vajjal, a mézzel meg a cukorral.  A mazsolát leszűrjük, ledaráljuk, a dióhoz adjuk, majd az egészre ráöntjük a meleg tejes keveréket és hűlni hagyjuk. A végén rászórjuk a fahéjat és beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét. A megkelt tésztát nagyon vékony lappá nyújtjuk, rákenjük a diós tölteléket, majd felcsavarjuk. Vajjal kikent kuglóf vagy koszorú formába tesszük, lekenjük olvasztott vajjal, 15 percig kelni hagyjuk, majd 170 fokon, 50 percig sütjük.  Tálalás előtt megszórjuk porcukorral.  



Potica     Cozonac  traditional din Slovacia

Ingrediente: 450 g făină, 50 g zahăr, 180 ml lapte, 60 g unt, 2 gălbenușuri, 2 lingurițe drojdie uscată,  ¼ linguriță sare; pentru umplutură: 300 g nuci măcinate, 150 g stafide, 100 ml rom brun(sau apă+1 linguriță esență de rom), 3 lingurițe miere, 1 linguriță lapte, 50 g unt, 30 g zahăr vanilat, 1 linguriță scorțișoară, 2 albușuri; alte ingrediente: unt topit, zahăr pudră.

Prepararea:  Stafidele se înmoaie în rom. Untul se topește, se amestecă cu laptele. Făina se amestecă cu sarea, zahărul, și drojdia uscată, se adaugă gălbenușurile și untul topit și se frământă un aluat elastic. Se acoperă cu folie alimentară, se lasă la dospit 50 minute. Pentru umplutură se topește untul cu laptele, mierea și zahărul. Stafidele se strecoară, se dau prin mașina de tocat, se adaugă nuca și amestecul cald de unt, apoi se incorporează scorțișoara și albușurile bătute spumă. Aluatul dospit se întinde într-o foaie dreptunghiulară subțire, se unge cu umplutura, după care se rulează. Se pune într-o formă de guguluf, se unge cu unt topit și se lasă 15 minute la odihnit, după care se coace 50 minute la 170 grade. Înainte de servire se presară cu zahăr pudră.

2 megjegyzés:

Unknown írta...

Hát ez a szlovák diós koszorú nem olyan lett, ahogy a képen látszik. Nem akarok udvariatlan lenni, de az egész egy nagy ... Már a tészta furcsa volt,mivel nagyon tömör lett, pontosan a recept szerint adtam bele mindent. Meg sem tudott kelni, olyan sürü, tömör volt. Nagynehezen kinyujtottam, rákentem a tölteléket, és a megadott hőfokon sütöttem meg. Olyan kemény lett kivülről, hogy szöget lehet vele beverni. Az egész még csak nem is édes, ahogy egy kalácsnak lennie kellene. Szóval sajnálom az időmet, a fáradságomat, a beleadott nyersanyagot, a rá forditott energiát, élvezhetetlen vacak. Máskor nem hiszek neked.....

Névtelen írta...

Nem a legjobb tecept
Én adtam még hozzá tejet, így a tészta remek lett, tovább hagytam kelni,a tölteléket is szaftosabbra csináltam. Igy lett belölle finomsütemény. Lenke.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...