2023. január 14.

Tésztában sült húspástétom - Pate de carne copt în aluat

A tésztakéregben sült hús tulajdonképpen a mai piték őse. A középkorban nagyon egyszerű volt a rendeltetése: azért találták ki, hogy a húspástétomokat anélkül tudják megsütni, hogy kiszáradtak, megégtek, vagy a kőkemencékből rájuk hulló korom miatt élvezhetetlenné váltak volna. Igazából miután kisült, a tésztakérget nem is ették meg, mivel kemény volt, ám a már felsoroltak mellett megőrizte a hús sűrű, finom szaftját is, ezért vált olyan közkedvelt eljárássá. 

Hozzávalók egy 20x10 cm-es terrine forma: 

a tésztához: 20 dkg liszt, 8 dkg vaj, 1 tojás sárgája, 2 csipet só, 1-2 teáskanál hideg víz; 

a töltelékhez: 1 kg tetszés szerinti húskeverék(nálam 30 dkg darált marhahús, 30 dkg darált sertéshús, 20 dkg csirkemáj, 20 dkg csirkemell), 1 hagyma, 1 nagy csokor zöldfűszer(petrezselyemzöld, majoránna, kakukkfű), 5 dkg vaj, 2 evőkanál olaj, 2 tojás, 0,5 dl konyak, só, 1 evőkanál őrölt pástétomfűszer(bors, koriander, babérlevél, szegfűbors, szerecsendió); 

a tetejére: 1 tojás.

Elkészítése: A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és 30 percre hűtőbe tesszük. Közben elkészítjük a tölteléket. Az apróra vágott hagymát megdinszteljük a vajon, a végén hozzáadjuk az apróra vágott zöldfűszereket és félrevesszük. A csirkemájat kisebb darabokra vágjuk, a forró olajon hirtelen körbesütjük(csak amig kifehéredik). A darált húsokat összekeverjük a kockákra vágott csirkemellel, a konyakkal, a kihűlt hagymával, sóval meg a pástétomfűszerrel, majd belekavarjuk a tojásokat meg a csirkemájat. A tésztát kinyújtjuk, kibéleljük vele a formát, a túllogó széleket levágjuk, majd beletesszük a húsmasszát, egy evőkanállal mindegyre jól lenyomjuk. Végül befedjük a megmaradt és kinyújtott tésztával, a széleket körben összedolgozzuk. A fedőlapra 2-3 helyen kis kerek nyílást készítünk, hogy sütés közben a gőz el tudjon távozni. Lekenjük a felvert tojással, 185 fokon 10 percig, majd 170 fokon további 60 percig sütjük. Sütés után a formában hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt kiborítjuk(ha nem akarna kijönni, láng fölött megforrosítjuk a formát) és szeletekre vágjuk. 


Carnea coaptă în crustă de aluat este strămoșul plăcintelor de astăzi. În Evul Mediu scopul acestei metode era ca să protejeze pateurile de carne în timpul coacerii, fără ca umplutura să se usuce, să se ardă sau să se umple de funinginea care cădea pe ele din cuptoarele de piatră. De fapt, după gătire se și îndepărta această crustă de aluat mai mult arsă, și se consuma doar pateul de carne.

Pate de carne copt în aluat

Ingrediente pentru o formă de terrine de 20x10 cm:  

pentru aluat:  200 g făină,  80 g unt, 1 gălbenuș de ou, ¼ linguriță sare, 1-2 linguri apă rece; 

pentru umplutură: 1 kg amestec de cărnuri după plac(am folosit 300 g carne tocată de vită, 300 g carne tocată mai grasă de porc, 200 g piept de pui, 200 g ficat de pui), 1 ceapă, 1 legătură mare de verdețuri(frunze de pătrunjel, maghiran, cimbrișor), 50 g unt, 2 linguri ulei, 2 ouă, 50 ml coniac, sare, 1 lingură amestec de condimente pentru umpluturi(piper, coriandru, foi dafin, ienibahar, nucșoară); 

1 ou pentru uns.

Prepararea: Se frământă ingredientele aluatului cu mișcări rapide, se acoperă cu folie și se pune la rece pentru 30 minute. Între timp se pregătește umplutura, pentru care se călește ceapa mărunțită în unt, la final se adaugă verdețurile mărunțite sau uscate, se amestecă și se ia deoparte. Ficatul de pui se taie în bucăți mai mici, se trag la tigaie în uleiul încins, doar până când li se schimbă culoarea. Pieptul de pui se taie cubulețe, se amestecă cu cărnurile tocate, ceapa călită, coniacul și oul, se asezonează cu sare și amestecul de condimente, după care se încorporează și ficatul de pui. Aluatul se întinde într-o foaie subțire, se tapetează forma de terrine, marginile în plus se taie. Se adaugă umplutura, se îndeasă bine cu dosul unei linguri și se acoperă deasupra cu aluatul rămas, marginile se lipesc bine. Se fac 2-3 găuri deasupra în aluat, se unge cu oul bătut, după care se coace 10 minute la 185 grade, apoi 60 minute la 170 grade. După coacere se lasă la răcit în formă. Înainte de servire se scoate pe un platou de lemn(dacă iese mai greu, se încălzește puțin forma la flacără) și se feliază. 



1 megjegyzés:

Unknown írta...

Megosztom ezt a bizonyságot azokkal a partnerekkel, akik azért küzdenek kapcsolataikkal, mert létezik egy tartós megoldás. A férjem 3 évre elhagyott engem és a 2 gyerekünket egy másik nőért. Megpróbáltam erős lenni csak a gyerekeimért, de nem tudtam úrrá lenni a fájdalmamon, ami a szívemet gyötörte. Megsérültem és összezavarodtam. Segítségre volt szükségem, ezért kutattam egy kicsit az interneten, és rábukkantam egy webhelyre, ahol láttam, hogy Dr. Ellen, egy varázsló segíthet visszaszerezni szerelmeseit. Felvettem vele a kapcsolatot, és egy különleges imát és varázslatokat mondott értem. Meglepetésemre a férjem 2 nap után hazatért. Így hát összejöttünk, és annyi szeretet, öröm és béke volt a családban. Felveheti a kapcsolatot Dr. Ellennel is, aki egy hatékony megoldási asszisztens
1) Nyerd vissza a volt barátodat
2) Hozd össze a férjet és a feleséget
3) hagyja abba a rémálmok ismétlését
4) Gyógynövényes gyógymód HIV és rák ellen
5) Erőteljes varázsgyűrű
6) szerencsebűbáj
7) A rögeszmék megtörése
8) Szülési és terhességi problémák. Vegye fel vele a kapcsolatot az EMAIL címen: ellenspellcaster@gmail.com
Whatsapp +2349074881619

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...