2013. október 21.

Gulyásleves







A gulyásleves világszerte ismert magyar eledel ami valamikor a pásztorok tápláléka volt és mára nemzeti jelképpé nőtte ki magát. Elkészítése a pörköltre hasonlít, sok zöldséggel és bő lével készítve. Sűrítéséhez nem szabad lisztet használni. Többnyire marha és sertéshúsból készül vegyesen, de szokták készíteni csirke, birka vagy vadhúsból is. Az igazi gulyáslevest bográcsban kell készíteni, de a konyha tűzhelyén készítve is megállja a helyét.


Hozzávalók: 25 dkg marhalábszár, 25 dkg sertéslapocka, 1 hagyma, 3 cikk fokhagyma, 50 dkg krumpli, 3 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 zeller, 1 zöld paprika, 1 piros paprika, 1 csípőspaprika, 1 paradicsom, 1 evőkanál zsír, só, fűszerpaprika, bors, őrölt köménymag, 1 kis csokor zellerlevél; a csipetkéhez: 1 tojás, 10 dkg liszt


Elkészítése
1. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk és a forró zsíron megdinszteljük.
2. A húsokat kockára vágjuk és hozzáadjuk a hagymához, majd fehéredésig pirítjuk rajta. 
3. Megszórjuk a fűszerpaprikával, a frissen őrölt borssal meg a köménymaggal, megsózzuk, majd kevés víz hozzáadásával félpuhára főzzük. Ha a leve elfő, mindig pótoljuk.
4. A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk és kockára vágjuk. A paradicsomot forró vízben megforrázzuk, a héját lehúzzuk és szintén kockára vágjuk.
5. Mikor a hús félig megpuhult, beletesszük a zöldségeket és összekavarjuk. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát és a csípőspaprikát is.
6. Az ételt felöntjük vízzel, beletesszük a zellerlevelet és megfőzzük.
7. A tojást felverjük és összedolgozzuk a liszttel, majd  kézzel csipetnyi darabokat tépünk belőle. Mikor az egész készen van, beletesszük a levesbe és készre főzzük.  


2 megjegyzés:

Flögi írta...

Nagyon jól néz ki! Te sokkal több mindent teszel bele, mint én (én pl. zellert nem). És meg fogsz lepődni, de én pulykamellkockákból főzöm. üdv

Adél írta...

Flőgi , nem lepődöm meg:) Én is csináltam már pulykamellel:)Nagyon finom volt!

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...