2014. június 22.

Alaszka torta avagy a Lángoló fagylalttorta



Hozzávalók :
a fagylalthoz: 4 tojás sárgája, 10 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 10 dkg fehér csokoládé, 2 dl tejszín, 20 dkg málna;
 a piskótához: 2 tojás, 4 dkg cukor, 4 dkg liszt;
 a habhoz: 4 tojás fehérje, 8 dkg porcukor, csipetnyi citromsó; 0,5 dl erős rum


Elkészítése
A fagylalthoz a tojássárgáját kikavarjuk a kétféle cukorral és vízgőz fölött, állandóan kavarva besűrítjük. A fehércsokládét cikkekre tördeljük és szintén vízgőz fölött megolvasztjuk, majd belekeverjük a tojáskrémbe. Kicsit hűlni hagyjuk, majd a tejszínhabot felverjük(nem túl keményre, csak épp ne folyjon) és a málnával együtt belekavarjuk a krémbe. Műanyag dobozba tesszük és 1/2 óránként átkavarjuk, összesen 3-4-szer. Ekkor egy 18 cm átmérőjű, félgömb alakú tálat kibélelünk műanyag fóliával, a fagylaltot belesimítjuk és egy éjszakára fagyasztóba tesszük. 

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját pedig kikavarjuk a cukorral, majd a kettőt a liszttel együtt lazán összeforgatjuk. 18 cm átmérőjű tortaformában, 180 fokon, 15 perc alatt megsütjük. A piskótát rácson hűlni hagyjuk, közben a tojásfehérjét a porcukorral és csipetnyi citromsóval kemény habbá verjük. 

A piskótát tálcára tesszük, ráborítjuk a fagylaltot és bevonjuk a tojásfehérje habbal, egy kanál hátával pedig örvényesre díszítjük. A tortát 4-5 percre, forró sütőbe toljuk(nem fog elolvadni), vagy gázpisztollyal megégetjük rajta a habot. Kivesszük és meglocsoljuk rummal, tetejére egy kis lyukat csinálunk, beletöltünk egy kevés rumot és meggyújtjuk. Azonnal tálaljuk.

1 megjegyzés:

Ani írta...

Csodálatosan néz ki! Biztosan finom is volt. Gratulálok!

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...