Hozzávalók:
10 dkg natúr pattogtatott kukorica; a vanília fagylalthoz: 5 dl tejszín, 5
tojás sárgája, 8 dkg cukor, 1 rúd vanília; az öntethez: 12 dkg cukor, 3 dkg
vaj, 2 dl tejszín, 1-2 csipetnyi só
Elkészítése:
A
vanília fagylalthoz a tojássárgáját kikavarjuk a cukorral, majd hozzáöntjük a
tejszínt. A vanília magjait kikaparjuk, beletesszük a tojásos keverékbe és
vízgőz fölött, lassú tűzön, puding sűrűségűre főzzük miközben folyamatosan
kavarjuk, nehogy a tojás összekapja. Félrehúzzuk a tűzről, kicsit kihűtjük,
majd dobozba töltjük és mélyhűtőbe rakjuk, 1/2 óránként, összesen 3-4
alkalommal átkavarjuk, majd hagyjuk megfagyni.
Az öntethez a cukrot
karamellizáljuk, hozzáadjuk a vajat és elkeverjük, hogy felolvadjon. A tejszínt
felmelegítjük és ráöntjük a karamellre, megsózzuk, majd 1-2 percig forraljuk. Levesszük a
tűzről, egy öntetes kancsóba töltjük és hagyjuk kihűlni.
Tálaláskor a
fagylaltkelyhek aljába pattogtatott kukoricát teszünk, leöntjük a
karamellöntettel, ráhelyezünk 2-2 fagylalt gombócot, tetejére újból
pattogtatott kukoricát szórunk, és leöntjük az öntettel.
1 megjegyzés:
Mekkora ötlet! Azt hiszem megvan a következő fagyi, ami elkészül nálunk! :))
Megjegyzés küldése