2013. május 14.

Sonkás krumplisaláta tyúkhúrral



 Hozzávalók 2 személyre: 4 krumpli, 15 dkg sonka, 4 zöldhagyma, 1 nagy marék tyúkhúr, 3 vőkanál olívaolaj,1 teáskanál cukor, 1 citrom leve, só, bors

Elkészítése: A krumplit megmossuk és héjastól, enyhén sós vízben megfőzzük. Közben elkészítjük a salátalevet. A hagymát karikára vágjuk, hozzáadjuk az olajat, 2-3 evőkanál vizet, a cukrot, a citromlevet, sózzuk, borsózzuk és jól összekavarjuk. A megfőtt krumplit leszűrjük, héját pedig lepucoljuk. Karikára vágjuk és még melegen a salátalébe keverjük. A sonkát előbb vékony szeletekre, majd csíkokra vágjuk, kevés olajon ropogósra sütjük és hozzáadjuk a salátához. Végül belekeverjük a megmosott tyúkhúrt is.


A tyúkhúr népies nevei: libafű, lúdfű, lúdhúr, madáreleség, madárhúr, pipehúr, tikhúr, tyúkbegy
 
Egyéves növény, de ősszel csírázva áttelelő növény, vékony, finom szálú gyökerekkel. A 10-15 cm hosszú szára többnyire a földön fekvő vagy felemelkedő, igen ágas, az egyik oldalán végighúzódó szőrsávval. A levelek tojás alakúak, az alsók nyéllel, a felsők nyél nélkül illeszkednek a szárhoz, 1-2,5 cm hosszúak. Virágai hosszú, vékony kocsányon a levelek hónaljában fejlődnek, fehérek. A kocsány a virágzás után lehajlik, majd később ismét felemelkedik.

 A mezei tikszemmel téveszthető össze. Vigyázat, ez mérgező növény. Fontos különbség, hogy ennek a virágszíne piros vagy kék színű, ha nem virágos példányt találunk, akkor a levelek alsó lapját nézzük meg, ha azon apró feketés pontokat találunk, ne fogyasszuk.

Mindenhol előfordul, szántókon, kertekben, szőlőkben, a nem művelt és nem bolygatott helyeken, erdei utakon, cserjésekben, vízparton, nedves réteken. Amikor elég nedvesség áll a rendelkezésére, mindig jól csírázik. Ezért öntözött kertekben terhes gyom. Lefekvő oldalágai minden csomónál legyökereznek, szőnyegszerűen borítja a talajt.

A virágzó növényt levesnek, főzeléknek használhatjuk. A fiatal növényt a zöldbabhoz hasonlóan készíthetjük el, ahhoz nagyon hasonló íze van. Semleges íze miatt fontos adalék az erős, kifejezett karakterű növények mellett, csökkenti azok esetleg keserű vagy erős fűszeres ízét.

Forrás: Terebes.hu
 

1 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

Csoda finom saláta! Nagyon szép a faragott tálca!

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...