2015. január 10.

Habos roló






Hozzávalók(kb. 25 db): 20 dkg liszt, 5 dkg háj, 2 tojás sárgája, 1 evőkanál porcukor, 50 ml ásványvíz, 1 evőkanál erős szilvapálinka, csipetnyi só; továbbá: 3-4 dl olaj, 1 tojás fehérje, 3 dl tejszín, 5 evőkanál porcukor


Elkészítése: A hájat gyors mozdulatokkal szétmorzsoljuk a lisztben, közepére mélyedést csinálunk, beletesszük a tojássárgáját, a porcukrot, a sót, a pálinkát meg az ásványvizet. Egy villával összekeverjük, majd beledolgozzuk a lisztbe. Fóliával letakarjuk és 30 percig hűtőben pihentetjük. Enyhén lisztezett felületen 1-2 mm vékony lappá nyújtjuk és 8-9 cm átmérőjű körökké szaggatjuk. 2,5 cm átmérőjű fém rolósütőt vagy fahengert olajjal bekenjük,  a kiszaggatott tésztát rátekerjük, a végét kevés tojásfehérjével lekenjük és egymásra ragasztjuk. Forró olajban világosbarnára sütjük, utána pedig lehúzzuk a hengerről. A jéghideg tejszínt felverjük, mikor kezd keményedni, hozzáadunk 2-3 evőkanál átszitált porcukrot és kemény habbá verjük. Csillagcsővel ellátott habzsákba kanalazzuk és megtöltjük vele a kihűlt rolókat. Porcukorral megszórva tálaljuk. 




3 megjegyzés:

tücsi írta...

Aleda, nagyon régen jártam nálad, sajnos, de most majd olvasgatlak. Jól néz ki a habos rolód.:) További jó hétvégi pihentést! :)

dawn írta...

Szia! Hájas pogácsa recepted van?Köszi! Monika

Adél írta...

Szia dawn!
https://aledakonyhaja.blogspot.com/2019/01/hajas.html

Nagymamám ezt a receptet használta sós hájas pogácsának is, a tésztához nem egy csipetnyi sót, hanem 1,5 teáskanálnyit tett. A kinyújtott tésztát kerekre szaggatta vagy rudakra vágta, tetejét lekente felvert tojással és megszórta köménymaggal.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...