2015. január 24.

Szilvaízes aprósütemény- Piticot cu magiun




Szilvaízes apró sütemény
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg háj, 15 dkg porcukor, 1 tojás, 75 ml (0,75 dl) ásványvíz,1 tasak sütőpor, só, 1 üveg szilvaíz, 10 dkg porcukor

Elkészítése:  A hájat elmorzsoljuk a sütőporral összevegyített lisztben, közepébe mélyedést csinálunk és beletesszük a sót, a porcukrot, a felvert tojást meg az ásványvizet, majd gyors mozdulatokkal rugalmas tésztát gyúrunk belőle. 30 percre a hűtőbe tesszük, majd lisztezett felületen 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, széleit levágjuk, téglalap alakúra formázzuk. A egyik hosszanti oldalára csíkban szilvaízet kenünk, majd egy hosszúkás kés vagy a kezünk segítségével a tészta alá nyulunk, tekerünk egyet rajta, hogy a szilvaíz középre kerüljön és a tészták találkozásánál, hosszában levágjuk. Az így kapott tekercset 2 cm-es darabokra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 180 fokon, 15-20 perc alatt megsütjük. Még forrón porcukorba hempergetjük




Piticot cu magiun    

Ingrediente: 500 g făină, 250 g osânză, 150 g zahăr pudră, 1 ou, 75 ml apă minerală, 1 plic de praf de copt, 1 borcan de magiun de prune, 100 g zahăr pudră

Prepararea: Osânza se amestecă cu făina şi praful de copt, se face o adâncitură în mijlocul lui, se pune în ea sarea, zahărul pudră, oul bătut şi apa minerală, apoi se frământă cu mişcări rapide până se obţine un aluat omogen, de consistenţă nu prea  tare. Se pune aluatul la frigider pentru 30 minute, apoi se întinde  pe planşeta de lemn în formă de dreptunghi cu o grosime de 3-4 mm. Se îndreaptă marginile cu cuţitul; pe marginea mai lungă a unei laturi a dreptunghiului se  pune magiunul în dungă.  Cu ajutorul unui cuţit sau cu mâna se rulează aluatul dinspre dunga cu magiun, astfel încât magiunul să fie la mijloc. După ce s-a rulat integral aluatul în jurul părţii cu magiun, se  taie în lung, apoi în bucăţele mici şi se aşează în tava căptuşită cu hârtie de copt. Se  coace timp de 15-20 minute la 180 grade. Piticoţii se dau  prin zahărul pudră cât sunt încă fierbinți.



5 megjegyzés:

lenka1 írta...

Nagyon tetszik, de nekem nincs háj. Szerinted készíthetném margarinnal? És ha igen, mennyit tegyek bele?

Adél írta...

Persze, készítheted, de ne margarinnal, inkább vajjal. Azonos mennyiségű vajat tegyél bele. Ha 82 %-os vajat használsz, akkor nem hinném h kell bele még lazító, ha ennél kevesebb zsírtartalmút akkor adj még hozzá ásványvizet(szódavizet) amennyit kér a tészta.

tücsi írta...

Nagyon tetszik az a mód, ahogyan a hájas tésztát töltötted, ráhajtottál, és felszeletelted. Milyen egyszerű. Köszi, mentettem.:) Az biztos, hogy a hájas párnák szilvalekvárral az igazi.:)

Blogkonyha írta...

Nekem is bejön... Milyen finom lehet!

Gabriella írta...

De szeretem a hájas sütemény finom házi szilvalekvárral! Olyan rég készülök sütni. Anyukáméknál decemberben volt disznóvágás, hagyattam meg vele hájat a sütihez, ami még azóta is a fagyasztószekrényben van sajnos - ideje lenne felhasználni.

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...